Повечето европейци знаят, че парите са мръсни, но не си мият ръцете
Повечето европейци знаят, че парите са мръсни, но не си мият ръцете / снимка: БГНЕС

Средностатистическата европейска банкнота съдържа 26 000 бактерии, които биха могли да са вредни за нашето здраве. Това е показало изследване на една от водещите системи за банкови карти и учени от университета в Оксфорд миналата година.

Ново изследване от тази година за нагласите на потребителите е установило, че те са запознати с потенциалните здравословни рискове, свързани с боравенето с кеш, но има значителна разлика между думите и делата на европейците, които вярват, че парите в брой са мръсни и реално правят нещо за това.

Несъответствието между мнението на хората, че кешът е мръсен, и вероятността да си измият ръцете, след като пипат пари в брой, е най-голямо в Унгария и Франция.

Изследването е показало също така, че е по-вероятно да си измием ръцете в други случаи, например, след като погалим някое животно (46%) или пътуваме в обществения транспорт (36%).

Европейското изследване е направено сред 9000 потребители от 12 държави. Според анкетираните най-нехигиенични са дръжките в градския транспорт и общата храна - например паничка с ядки на бара в някое заведение.