Постигнаха съгласие в тристранката за актуализацията на бюджета
Постигнаха съгласие в тристранката за актуализацията на бюджета / снимка: БГНЕС
Постигнаха съгласие в тристранката за актуализацията на бюджета
65926
Постигнаха съгласие в тристранката за актуализацията на бюджета
  • Постигнаха съгласие в тристранката за актуализацията на бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие за подкрепа на актуализацията на бюджета. Единстено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се обяви против актуализацията на бюджета. Бизнесът настоява за по-ясно разписване на неотложните разходи в държавния бюджет, стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори се събират за първи път от месеци, за да обсъждат актуализацията на бюджета, на която президентът Росен Плевнелиев наложи вето миналата седмица.

Актуализацията е необходима, но дано не се наложи второ прекрояване на бюджета, коментира лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. „Две организации категорично останаха на позициите си: ние за това, че по голямо недоразумение от Дянков не е имало; КРИБ - че по-велик човек не е имало. Какво да се прави, всеки си вярва в някакъв господ. Имахме някои възражения и уточнения по това как да се разпределят средствата, които ще бъдат придобити чрез актуализацията. Да се надяваме, че няма да се наложи и втора, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат", каза Тренчев.

От КРИБ са против актуализацията на бюджета, защото аргументите на правителството не са достатъчно ясни, както и липсват точни статистики колко точно трябва да бъде върнатото ДДС. Във връзка със събирането на данък добавена стойност след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество министърът на финансите Петър Чобанов каза, че се търсят начини за събиране на 450 млн. лв. неплатено от фирмите към държавата ДДС.

„Причината е най-вече в пропуски в събираемостта на практика. Превеждат се разговори с длъжниците и възможностите в ускорени срокове тези пари да бъдат събрани, тъй като ще спомогнат за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме и след актуализацията. Някои суми вече събрахме през последните две-три седмици", каза Чобанов и изрази надежда този процес да продължи.

Има нужда от актуализация на държавния бюджет, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Този бюджет в този му вид не може да бъде изпълнен поради силно надценена приходна част, поради прогнозиран ръст на БВП, който няма да се случи, каза Велев. Въпреки подкрепата за актуализация бизнеса поиска по-ясно разписване на неотложните разходи в държавния бюджет.