Постигнаха споразумение за либерализиране на пощенските услуги в ЕС
Постигнаха споразумение за либерализиране на пощенските услуги в ЕС / netinfo

Европейските страни постигнаха вчера в Люксембург "политическо споразумение за отварянето за конкуренцията на обикновените пощенски услуги", съобщи португалското председателство, цитирано от световните агенции.

След като през юли Европарламентът одобри промените за либерализирането на пощенските услуги, сега португалското правителство предложи на гласуване от министрите на телекомуникациите на ЕС, събрали се в Люксембург, отварянето за

конкуренцията на обикновените пощенски услуги да бъде забавено с две години . Става дума за услугите, свързани с доставката на писмата с тегло под 50 грама, уточнява Франс прес.

Според променения проектозакон, обсъден вчера, 12-те нови страни членки, влезли в ЕС след 2004 година, ще имат две години допълнително - до 31 декември 2012 година, за да либерализират напълно пощенските си услуги.

Друга клауза дава възможност на страните, които имат по-малко население, ограничени мащаби или изключително трудна топография (най-вече съставените от многобройни острови като Гърция), да се възползват от същото удължаване с две години за либеразилирането на сектора.