/ iStock/Getty Images

Британският паунд се понижи, а акциите поскъпнаха на фона на политическата драма в Обединеното кралство.

Цената на паунда се понижи, след като подложеният на огън британски министър-председател Лиз Тръс уволни своя финансов министър и направи драматичен завой в политиката. В същото време акциите се повишиха за втори ден, въпреки рязкото нарастване на инфлацията в САЩ.

Уволниха финансовия министър на Великобритания

Йената се задържа около тридесетилетното си дъно, тъй като растящите потребителски цени в САЩ затвърдиха очакванията за по-сериозни повишения на лихвите от страна на Федералния резерв.

Тръс уволни Куази Куартенг като министър на финансите, тъй като натискът върху правителството ѝ се засили след приетия миналия месец бюджет с големи разходи и намаляване на данъците, което стресна пазарите.

Бюджетът от 23 септември накара паунда да падне до рекордно ниски нива, близки до паритета със зелените банкноти, а доходността по облигациите рязко се повиши, преди да се стабилизира, благодарение на намесата на Английската централна банка.

Стерлингът потъна с 1,2% до 1,1188 долара, след като министър-председателят Лиз Тръс уволни Куартенг. Загубите намаляха, когато стана ясно, че Тръс е назначила Джереми Хънт за свой нов финансов министър.

"Сапунената опера, каквато е британската политика, продължава да доминира на валутните пазари в петък", заяви Стивън Иннес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Fitch Ratings: Великобритания ще влезе в дълбока рецесия

По-късно Тръс обяви драматичен обрат в политиката, заявявайки, че "трябва да се действа сега, за да се успокоят пазарите", отказвайки се от плановете за премахване на увеличението на корпоративния данък.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Обединеното кралство спадна допълнително след съобщението, въпреки че Английската централна банка настоя, че скъпоструващите пазарни интервенции ще приключат в петък.

Лондонският индекс FTSE 100 се повиши с 1,6% в следобедната търговия.

БГНЕС