/ БГНЕС
Куази Куортенг вече не е министър на финансите на Великобритания, съобщи BBC. 

Новината идва след среща с премиер Лиз Тръс на "Даунинг стрийт" 10. Куартенг се бе привикан да се завърне спешно не на Острова по-рано от очакваното, прекратявайки своето участие в годишната среща на Международния валутен фонд.

Fitch Ratings: Великобритания ще влезе в дълбока рецесия

Джеръми Хънт бе посочен за наследник на поста. По време на битката за лидерство през лятото Хънт се кандидатира за лидер на торите, но след като не получи достатъчно подкрепа от колегите си депутати, той подкрепи кандидатурата на Риши Сунак.
 
Според британски медии, Тръс ще даде пресконференция малко по-късно, а очакванията са правителството да отмени намаленията на данъците, обявени в своя мини-бюджет.

Правителството в Лондон попадна под остри критики заради изненадващия си отказ да увеличи корпоративния данък, както и да предприеме подпомагане на икономиката, без да са осигурени средства за това.

Продажбите на мармалад във Великобритания скочиха след смъртта на кралица Елизабет II

Това доведе до напрежение на пазарите на облигации, като лихвата по 10-годишните държавни ценни книжа достигна най-високото си равнище от 2008 г. насам, отбелязват световните агенции.

Очаквайте още подробности.
BBC