През последните години има подобрение в качеството на хляба, констатира шефът на агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов. "На пазара се появява все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се и нови асортименти, което показва наличието на качество и конкуренция в сектора", каза той.
Сред основните нарушения при хлебопроизводството са чуждите тела, примесите и лошата хигиена, обясни Моллов.
Като едни от най-фрапиращите примери за чужди тела той посочи метални отломки от машините и фас от цигара. Според председателя на БАБХ обаче, не те са най-големият проблем, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта.
Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкари в България Мариана Кукушева заяви на свой ред, че в момента тече работата по Закона за храните. Едно от исканията на Федерацията е регламентирането на транспорта на хляб и хлебни изисквания. Това се налага заради съображения, свързани с хигиената и намаляването на риска за потребителите, тъй като има случаи на транспортиране на непакетиран хляб.
снимка: БГНЕС