Поглед към насъщния: Къде се откриват нарушения и проблеми в производството на хляб
Поглед към насъщния: Къде се откриват нарушения и проблеми в производството на хляб / netinfo

През последните години има подобрение в качеството на хляба, констатира шефът на агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов. "На пазара се появява все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се и нови асортименти, което показва наличието на качество и конкуренция в сектора", каза той.

Сред основните нарушения при хлебопроизводството са чуждите тела, примесите и лошата хигиена, обясни Моллов.

Като едни от най-фрапиращите примери за чужди тела той посочи метални отломки от машините и фас от цигара. Според председателя на БАБХ обаче, не те са най-големият проблем, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта.

Поглед към насъщния Къде се откриват нарушения и проблеми в производството на хляб
netinfo
На празника на хлебарите, Спасовден, председателят на БАБХ участва в представянето на ново професионално ръководство, в което са включени новите европейски правила за етикетиране на 60 от най-познатите и продавани хлебни и сладкарски продукти. Според него ръководството ще спомогне и за по-доброто прилагане на регламентите и за по-ефективния контрол.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкари в България Мариана Кукушева заяви на свой ред, че в момента тече работата по Закона за храните. Едно от исканията на Федерацията е регламентирането на транспорта на хляб и хлебни изисквания. Това се налага заради съображения, свързани с хигиената и намаляването на риска за потребителите, тъй като има случаи на транспортиране на непакетиран хляб.

снимка: БГНЕС