Подпомагат работодатели при наемане на безработни майки и младежи
Подпомагат работодатели при наемане на безработни майки и младежи / netinfo

Държавата ще подпомага работодателите, наели безработни майки с деца до пет години – това предвиждат приетите от правителството промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Измененията в закона се правят за постигане на по-голяма гъвкавост и квалифицираност на работната ръка, обясни министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Държавата ще субсидира и стажа на младежи до 29-годишна възраст, които са придобили квалификация през последните две години и нямат трудов стаж по нея.

Въвежда се и нова насърчителна мярка за наемане на безработни за чиракуване. За целта работодателят ще получава средства за субсидиране на наетия служител и за допълнително възнаграждение на настваника, което вероятно ще бъде по-малко от минималната работна заплата.

Държавата ще дава пари и на работодателите, които обучават служителите си за придобиване на компютърна грамотност, научаване на чужд език и друг вид умения.

С измененията в закона ще бъде прекратена регистрацията на безработни при включване или отказ от програми за заетост и обучение. Отпада и възстановяването на регистрация на безработните работили на първичния пазар до 9 месеца и на лицата, които са били лишени от свобода до 12 месеца. Промяната ще "извади" тези лица от групата на продължително безработните.