Подкрепа иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове
Подкрепа иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове / БГНЕС, архив
"Подкрепа" иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове
91785
"Подкрепа" иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове
  • "Подкрепа" иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове

Конфедерацията на труда "Подкрепа" поиска отпадане на входната такса върху вноската за втора пенсия и опростяване на годишната справка, която частните пенсионни дружества изпращат до осигурените лица.

Синдикатът иска да отпадне и задължителното събиране на инвестиционната такса от 0,9% годишно и начисляването й само върху положителен финансов резултат.

Ако месечната вноска на един човек за втора пенсия е 100 лева, частният фонд удържа от нея 5 лева входна такса, без да предоставя услуга. Ако в края на месеца доходността на тези пари е 10 лева, се начислява инвестиционна такса на цялата сума от 110 лева или още 1,10 лв. Така общата загуба на осигуреното лице става 6 лева, а печалбите на пенсионните фондове огромни, твърди президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Няма нито една честна финансова схема в света, в която управляващия средствата да печели повече от този, който предоставя средствата си за управление. А тук става дума не просто за разлика, а за разлика в пъти, в десетки пъти понякога", обясни Манолов.

Освен премахване на входната такса и прилагане на инвестиционната такса само върху доходността на месечната вноска, от синдиката настояват за опростяване на информацията в извлечението, което осигурява осигуреното лице.

"В ляво една графа, в която пише събрани от осигурителни вноски до момента, от самото начало на участие, толкова лева. В дясно още една графа, в която да пише към момента по всички начини на изчисление "вие имате толкова лева". Сравняваш двете числа и много просто изчисляваш доходността за себе си", заяви той. 

От "Подкрепа" смятат, че постигната доходност на вноската за втора пенсия трябва да се дели в съотношение 40 към 60% между фонда и осигуреното лице. От синдиката настояват също ръководствата на частните пенсионни дружества да бъдат задължени да подават декларации за имущественото си състояние поради това, че управляват обществен ресурс.