Петролът продължи да поскъпва в азиатската търговия днес, като американският лек суров достигна най-високото си ниво от 2013 г., а сортът Брент докосна цена от 110 долара за барел, предаде Си Ен Би Си. Инвеститорите се опасяват, че задълбочаването на войната в Украйна може да доведе до проблеми с доставките. Днес страните от ОПЕК+ ще проведат видеоконферентна среща, за да обсъдят дали да повишат добива през април.

Канада ще забрани вноса на руски петрол

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поскъпна с 5,6 процента и достигна 110,84 долара за барел, най-високата цена от юли 2014 г.
Американският лек суров петрол нарасна с повече от 5 процента до 109,23 процента, рекорд от септември 2013 г.

И двата петролни сорта прескочиха психологическата граница от 100 долара за пръв път след 2014 г. миналия четвъртък, след като Русия атакува Украйна, което предизвика страхове от възможни проблеми с доставките, тъй като Русия е сред най-големите световни производители на черно злато. 

Петролът прехвърли 100 долара след руската инвазия в Украйна

В опит да успокоят пазарите вчера страните членки на Международната агенция по енергия (МАЕ) обявиха, че ще освободят от резервите си 60 милиона барела петрол. Половината от тях ще бъдат осигурени от САЩ.
БТА