Няма увеличение на енергийната зависимост, категорична е министър Петкова
След разговорите между премиера Бойко Борисов и премиера Дмитрий Медведев по никакъв начин не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия. Това коментира тази сутрин пред NOVA министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
Какво важно си казаха премиерите на Русия и България?

"Нашият национален интерес и нашата политика в областта на енергетиката са много ясно дефинирани и те са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни ресурси и да създадем такива условия за диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, тъй като това на практика означава и енергийна сигурност и конкуренция и конкурентоспособна икономика", посочи Петкова.
 
Министърът коментира и изграждането на АЕЦ "Белене" и неговата рентабилност към момента. „Сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 г. Тя е 3,997 млрд. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, които са водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри в това число и параметрите, свързани с финансите”, поясни тя.
 

АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена за 9 млрд. евро за около 8 години

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. "Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и огромна част от документите, свързани с лицензирането на този проект, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. (...) Тази площадка е изградена за ядрена централа. Тя притежава цялата необходима инфраструктура", обясни Петкова и добави, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.
 
Корпорации от Китай, Корея и Франция се интересуват от АЕЦ "Белене"

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още министърът.
 
„Росатом“ е готова да дострои АЕЦ „Белене“ в България

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Петкова подчерта, че към настоящия момент е налице сериозен инвеститорски интерес към реализацията на проекта. Той е от страна на китайската компания CNNC, която е най-голямата държавна ядрена корпорация в Китай. Заявен е интерес и от страна на "Фрамaтом", от страна на Корейската хидро-атомна корпорация, "Дженерал електрик" и "Росатом". "Всички тези заявки, които се правят в момента, говорят за това, че към този проект, при тези условия сме обявили, е налице такъв интерес", обясни енергийният министър.
nova.bg