Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов / БГНЕС
Потвърдихме взаимното желание нашето сътрудничество да се развива във всички направления. Това каза руският премиер Дмитрий Медведев на брифинг в Министерския съвет след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. Руският министър-председател е на двудневно официално посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов.
 
Дмитрий Медведев информира, че двете делегации много подробно са обсъдили двустранните отношения. Той изтъкна, че е много ползотворно възобновяването на работата на междуправителствената комисия и се надява този механизъм на работа да допринесе за развитието на двустранните отношения.

Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК
 
Руският премиер посочи, че преди налагането на санкциите срещу Русия търговският оборот между двете страни е бил около 5 млрд. долара, докато сега е около 3 млрд. долара. "Очевидно, че това са загубени работни места и това навярно не е хубаво нито за България, нито за Русия", заяви Медведев. Той допълни, че в момента търговските отношения между двете страни се намират в "сложно положение". Въпреки това Русия остава един от най-големите търговски партньори на България. Затова Медведев се надява търговският оборот да достигне поне нивото от 2012 г.
 
Дмитрий Медведев бе категоричен, че само ако има гаранции от Европейската комисия (ЕК) затова, че няма да има пречки проектът "Турски поток" да се развива и в бъдеще, чак тогава този проект ще се реализира и на европейска територия.

Русия е готова да разгледа възможностите за строителството в АЕЦ "Белене", допълни руският премиер. Той изтъкна, че руската компания "Росатом" има голям опит в изграждането на подобни проекти дори на територията на Европейския съюз.

Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

Медведев поиска гаранции от ЕК за „Турски поток”
 
Руският премиер се надява да се развива сътрудничеството в хуманитарната сфера. Според Медведев е нужно да се разширят контактите в образованието, науката и изкуството. Той изтъкна, че двете страни са свързани и в много исторически събития.
 
Медведев добави, че през изминалата година се е отбелязала 140-годишнината от Освобождението на България от Османско робство, а тази година се навършват 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни. Много добре се развиват и отношенията в туризма, допълни руският премиер. Той благодари за топлия прием и заяви, че се надява и бъдещите срещи да продължат да бъдат такива позитивни и откровени.
 
Министър-председателят Бойко Борисов от своя страна заяви, че срещата с руския премиер става в "едно изключително напрегнато за света време", защото надпреварата във въоръжението надминава времената от Студената война. "Никога светът не бил под подобна заплаха, както в момента", изтъкна Борисов. Затова той се надява здравият разум да надделее, защото "в тази ситуация един военен конфликт ще бъде пагубен за света". Затова България е готова да съдейства в това отношение.

Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

С официална церемония Борисов посрещна Медведев у нас (СНИМКИ)
 
Развитието на туристическите отношения ще бъде обсъдено детайлно утре, съобщи Борисов. Той се надява да се засили и полицейското сътрудничество между двете страни. Говорено е и за засилване на взаимодействието между правоохранителните органи и максимален обмен на информация при необходимост.
 
По въпроса за взаимодействието в газовата сфера Борисов изтъкна, че България не иска нови количества газ. Той заяви, че в момента транзитът на газ към Турция, който преминава и през Украйна и България, е около 14-16 млрд. куб. метра.
 
"В момента, в който "Турски поток" заработи, това количество газ през България ще спре да тече и българските тръби ще се изпразнят", заяви Борисов. По думите му България иска да запази да транзитира поне това количество природен газ. Проектът "Южен поток" е бил планиран за транзит от 60 млрд.куб. метра газ годишно. Освен това България работи и за максимална възможност и за диверсификация.
 
По въпроса за АЕЦ "Белене" Борисов посочи, че след арбитража в Париж страната ни има два български реактора, които вече са платени. Той изтъкна, че търгът за строителството на този проект ще бъде максимално открит и честен. Борисов изтъкна, че и този проект е само в български интерес. България е останала от малкото страни, които защитава производството на електроенергия от въглищни централи. Но цената за емисиите постоянно расте и не е ясно докога ще продължава производството на ток от този вид централи.

Дмитрий Медведев у нас
БГНЕС

Българският премиер благодари, че "Росатом" е удължил живота на действащите реактори в АЕЦ "Козлодуй", но следващото поколение няма да има тези 2000 мегавата базова мощност. Затова, според Борисов, след 10-12 години на България може да се наложи да внася ток. В същото време България има два български реактора, подчерта още веднъж българският премиер.
 
"Къде е грешката - да хвърлим 3 милиарда в река Дунав и следва да дадем 20 нови за други два реактора", попита Борисов.
 
Министър-председателят изтъкна, че Черно море трябва да бъде зона на туризъм, на газопроводи, но не и на военни действия. Затова той призова руската страна да седне на масата на преговори.

Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
БГНЕС

БТА