Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
Премиерите на Русия и България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов / БГНЕС
Руският премиер Дмитрий Медведев поиска гаранции от ЕК, че енергийният проект „Турски поток” няма да бъде провален. Медведев, който е на официално двудневно посещение у нас, заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че сътрудничеството в областта на енергетиката между Русия и България ще продължи въпреки проблемите и изрази надежда българските му колеги да разбират това и да работят по въпроса.

Какво важно си казаха премиерите на Русия и България?
 
„Ние продължаваме сътрудничеството си в тази сфера, независимо от това, че там имаше проблеми. На първо място имам предвид проекта „Турски поток”. Трябва да отчетем неприятния опит от последните години, визирам ситуацията с „Южен поток”. Затова за по-дългосрочни конкретни стъпки ние ще можем да говорим едва тогава, когато получим съответните гаранции не от българското правителство, а от ЕК, че в бъдеще този проект няма да бъде провален и пред него няма да се поставят никакви препятствия“, каза Медведев.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК
 
Руският премиер коментира и проекта АЕЦ „Белене“.

С официална церемония Борисов посрещна Медведев у нас (СНИМКИ)
 
Той каза, че са готови да участват в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа и изтъкна, че Руската държавна корпорация „Росатом“ има голям опит в подобни проекти.