Отпадат 11 разрешителни режима за бизнес дейност
Отпадат 11 разрешителни режима за бизнес дейност / netinfo
11 разрешителни режима за бизнес дейност ще отпаднат. Такова решение взе Съвета за икономически растеж по предложение на работодателските организации. Спазването на разрешителните ще се контролира от тях, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му тази мярка ще ограничи натиска върху бизнеса и корупционните практики.

Разрешителните за търговски обекти и продажба на алкохол са част от режимите, които ще отпаднат. Много от съществуващите изисквания са ненужни и трябва да бъдат ликвидирани, обясни министър Димитров.

Споразумяхме се с подкрепата на бизнеса в рамките на един месец бизнесът да контролира и когато има нарушения, да подава сигнали към държавната система, а държавната система пък да реализира функцията по санкциониране на онези, които въвеждат нови режими или пък не спазват сроковете по вече действащи режими, каза министърът на икономиката.

На заседанието си съветът е решил да се направи държавен регистър на разрешителните и регистър на инвеститорите, както и да бъдат направени анализи какъв е приносът на чуждите и българските вложения в брутния вътрешен продукт.