Отпадането на такса „логистика щяло да вдигне цените на храните в търговските вериги
Отпадането на такса „логистика щяло да вдигне цените на храните в търговските вериги / Thinkstock/Getty Images
Отпадането на такса „логистика" щяло да вдигне цените на храните в търговските вериги
79584
Отпадането на такса „логистика" щяло да вдигне цените на храните в търговските вериги
  • Отпадането на такса „логистика" щяло да вдигне цените на храните в търговските вериги

Около 3 до 5 % ще скочат цените на храните само заради отпадане на „такса логистика" с промените в Закона за защита на конкуренцията, приети на първо четене. Това обясни изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев по повод отпадането на таксите и промените в закона.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов обясни, че в последните години много такси са отпадали като например „рожден ден" и „входна такса", но това не се е отразило на цените.

С промените в закона, приети на първо четене, се забраняват услугите, които търговските вериги предоставят на производителите, обясни Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, в което членуват 11 търговски вериги,. Примерът е с „такса логистика", която по думите му се начислява, за да се оптимизира целият процес на транспортиране на хранителните стоки от производителя към търговската мрежа. „На практика производителят транспортира стоката до един логистичен център и не му се налага да обикаля по стотици магазини. Търговецът сам организира транспортирането на тези стоки до търговската мрежа и по този начин се прави сериозна оптимизация на разходите", каза Матеев. Според сдружението забраната на подобна услуга ща доведе директно до увеличаване на цените с около 3-5 на сто.

Търговските вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните

Според изпълнителния директор на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов обаче няма логика и аргументация за скок в цените.

„През последните три-четири години, откакто има обществен диалог и въпросът се обсъжда в Народното събрание и вече в три състава на парламента, именно под обществения натиск и поради факта, че се обсъждат тези въпроси, много от нелоялните търговски практики, които се прилагаха в страната, отпаднаха. Отпаднаха всякакви такси рождени дни, входни такси в повечето от веригите" каза той и допълни, че това не е довело до вдигането на цените.

Парламентът прие промени, които засягат работата на търговските вериги

Миналата седмица при представянето на промените в закона, приети на първо четене, депутатът от БСП-лява България Корнелия Нинова обясни какви са промените и че те ще гарантират свободното договаряне и определяне на цените на българските производители. По думите на лявата депутатка веригите са признали за нелоялни търговски практики на заседание на икономическата комисия в НС и са обяснили, че вследствие на водения дебат по темата те са преустановени.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че трябва да има прецизиране на приетите на първо четене текстове, за да не се стигне до повишаване на цените и увреждане на интересите на потребителите. Подобни мотиви имаше и държавния глава Росен Плевнелиев при налагането на вето на приети промени по темата от предходния парламента. Тогава то не бе преодоляно от Народното събрание.