Парламентът прие промени, които засягат работата на търговските вериги
Парламентът прие промени, които засягат работата на търговските вериги / снимка: БГНЕС, архив
Корнелия Нинова за законовите промени за търговските вериги
79527
Корнелия Нинова за законовите промени за търговските вериги
Делян Добрев: Трябва прецизна редакция на промените
  • Корнелия Нинова за законовите промени за търговските вериги
  • Делян Добрев: Трябва прецизна редакция на промените

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, които засягат работата на търговските вериги. Същите идеи бяха приети от миналото Народно събрание, но президентът Росен Плевнелиев наложи вето и до новото им гледане не се стигна заради разпускането на парламента.

Промените в закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК. Освен това се предлага на търговските вериги  да не е разрешено да налагат различни такси на производителите - например   такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин" или за реклама върху количките на хипермаркета.

В закона се забранява препятстването на български производител и търговец да продава свободно и да определя свободно пазарната си цена на трети лица извън договора му с търговските вериги. „Сигурно знаете за забраната на търговските вериги към българските доставчици, ако продават при тях на определена цена, да не продават на друго място в страната и на други магазини на по-ниска цена. Това не само че не е пазарно, а намирисва на картел. Ето защо казваме, че това не е допустимо и се забранява", каза Корнелия Нинова. И допълни, че така се гарантира свободното договаряне и определяне на цените на българските производители.

Нинова разгледа и аргументите на опонентите в лицето на Асоциацията на търговските вериги. По думите й те са казали на последното заседание на икономическата комисия, че дадените от Нинова примери наистина показват нелоялни търговски практики. „Тоест имаме признание, че те са допускали нелоялни търговски практики", каза депутатката от БСП. От асоциацията също така са признали, че в следствие на водената в парламента дискусия изброените практики не се прилагат. „Тогава, уважаеми представители на търговските вериги, след като вече сте коригирали това свое поведение, мисля, че няма никаква пречка да го запишем в закона", каза още Нинова.

В кулоарите на парламента Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че трябва много редакции да се направят преди окончателното приемане на идеите, защото иначе има рискове да удар по потребителите и малкия и среден бизнес.

Той цитира мотиви от ветото на държавния глава от миналата година, където е казано, че с някои от тези текстове има рискове от увеличаване на цените на стоките и нанасяне на вреда на потребителите. Необходима е изключително прецизна редакция между първо и второ четене, за да се избегнат всички тези рискове по отношение на увреждане на интересите на потребителите и малките и средни предприятия.

Срокът за промени преди второ четене беше удължен на три седмици, за да могат да бъдат коригирани текстовете.