Отлагат пускането на най-големия ядрен реактор в света
Отлагат пускането на най-големия ядрен реактор в света / снимка: БГНЕС

Най-големият ядрен реактор в света от типа EPR, който се изгражда близо до финландския град Еурайоки, ще бъде построен не по-рано от 2011 година. Това съобщи компанията Framatome ("Фраматом"), която изгражда обекта.

Първоначално реакторът трябваше да бъде пускан в експлоатация 2010-2011 година, съобщиха световните агенции. Проектираната мощност на ядрения реактор Олкилоуто-3 (Olkilouto-3) е 1600 мегавата. Френската компания Отлагат пускането на най-големия ядрен реактор в света Areva SA ("Авера") е собственик на 66 на сто от акциите на Framatome, а останалият дял е на германската Siemens AG („Сименс”), пише БТА.

В момента в атомната електроцентрала край Еурайоки работят два ядрени реактора, които дава близо 20 на сто от енергията, потребяван във Финландия. След пускането в експлоатация на третия реактор, делът ще се увеличи до 35 на сто.

Като аргумент за отлагането на пусковата дата Авера и Siemens посочиха "необходимостта от спазването на критерии за сигурност, които са по-строги, отколкото са очаквали".