Още не е ясно със сигурност кога се събират депутатите заради ветото на бюджета
Още не е ясно със сигурност кога се събират депутатите заради ветото на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Все по-вероятно е извънредното заседание на парламента да бъде свикано този петък, като в четвъртък трябва да се събере и бюджетната комисия, която да гласува върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове на актуализацията на бюджета за 2013 г. Това стана известно от думите на председателя на парламента Михаил Миков, който по правилник трябва да посочи датата на извънредното парламентарно заседание. Миков обаче отказа за момента да обяви конкретна дата, което даде повод на ГЕРБ да го обвинят, че бави процедурата, за да събере необходимото мнозинство от 121 депутатски гласа, които да преодолеят президентското вето.

Неофициално от ГЕРБ коментираха пред Дарик, че с искането за извънредно заседание се цели да се види дали управляващото мнозинство ще събере нужната подкрепа. Искането им е внесено в деловодството днес, независимо че беше обявено миналия петък.

БСП и ДПС имат общо 120 депутата и затова ще им е нужна подкрепата на Атака. Днес Волен Сидеров заяви, че в неговата партия всеки гласувал по съвест.

„Това е и тест за Атака, които при приемането на актуализацията на бюджета в пленарна зала се въздържаха", коментира пред Дарик депутат на ГЕРБ, пожелал анонимност. Той посочи, че за момента в групата на ГЕРБ се координират по телефона и все още не са се събирали, за да обсъдят позициите си по време на извънредното заседание. „Не е важно това дали ще дойдат всички депутати на ГЕРБ, а дали БСП и ДПС ще съберат нужните гласове", казаха още от ГЕРБ.

По-рано днес в. „Преса" съобщи, че депутатите ще се съберат на извънредно заседание в петък заради връщането на част от текстовете на актуализирания бюджет в парламента.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който наложи частично вето на бюджета, касаещо текстове за преходната и разходната част и възможността за поемане на нов дълг. Президентът заяви, че очаква правителството да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи.

Държавният глава изрази надежда сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им се предоставят нови публични средства. Той се обяви за повече прозрачност и яснота за това как ще се разходват парите, както и по отношение на възможността за новопоет дълг. Икономиката трябва да расте, а не дългът, каза държавният глава.