Орешарски: Търсим максимално данъчно облекчение за бизнеса
Орешарски: Търсим максимално данъчно облекчение за бизнеса / netinfo

Не мисля, че при обсъждане на бюджета са подходящи дебати за данъчната система и осигуровките. Ще потърсим максимално облекчаване на данъчно-осигурителната тежест за бизнеса, защото си даваме ясна сметка, че нашият бизнес ще бъде поставен в условия на доста по-силен конкурентен натиск и трябва да има достатъчно ресурси да оцелее. Това заяви в предаването „Седмицата” министърът на финансите Пламен Орешарски.

Той допълни, че през последните седмици са дискутирано не толкова увеличението на пенсиите, колкото източниците на допълнителното финансиране. В случая с пенсиите източниците са два – икономии на НОИ и преструктуриране на социалните разходи.

Миналата година поехме риска и намалихме социално-осигурителните вноски с 6%, въпреки това за първите пет месеца на настоящата година имаме малък ръст на приходите от осигурителни вноски.

За настоящата година все още се надяваме да влезем в прогнозите за бюджетната рамка. След по-високата инфлация за първите три месеца, за май месец инфлацията е нула. Очакваме летните месеци инфлацията също да бъде на ниско равнище, така че да наваксаме по-голямото увеличение в началото, идващо от новите акцизи на цигари, алкохол и петролни продукти, каза още министър Орешарски.

Не съм оптимист, че за първата година от присъединяването ни към ЕС ще вземем големи суми, но гледаме в седем годишния период да усвоим максимално голяма сума от общо 12 милиарда евро, от които по структурните фондове парите са около 6 милиарда, каза още финансовият министър.