Орешарски: Повишените нива на инфлация не са обезпокоителни
Орешарски: Повишените нива на инфлация не са обезпокоителни / netinfo

Европейски заплати ще има, когато се достигнат европейските стандарти по продективност на труда. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски по повод исканията за по-високи доходи. Той участва в конференцията „10 години валутен борд и предизвикателството пред приемането на еврото”.

Повишените нива на инфлация не са обезпокоителни, тъй като те са повлияни от лошата селскостопнаска реколта и нарасналото вътрешно търсене, каза още финансовият министър.

Реалистично е въваждането на еврото в България да стане в рамките на следващите пет години, каза председателят на Конфедерацията на работодателите Иво Прокопиев.

Валутният борд е довел до намаляване на публичния дълг с 20 процента, до бюджетен излишък от около 3,5 процента и до значително подобряване на бизнес климата у нас, обясни министър Орешарски. До голяма степен членството ни в Европейския съюз се реализира заради резултатите от въвеждането на борда, каза Орешарски.

Според председателя на Конфедерацията на работодателите Иво Прокопиев бордът е символ на най-голямата криза в България и на изхода от нея. Трябва да го приеме като даденост, докато въведем еврото, каза Прокопиев. Според него е необходимо ново намаление на социалните осигуровки и данъците.