Очакват 66 млн. лв. от данък лихва догодина
Очакват 66 млн. лв. от данък лихва догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Очакват 66 млн. лв. от данък лихва догодина
68033
Очакват 66 млн. лв. от данък лихва догодина
  • Очакват 66 млн. лв. от данък лихва догодина

Управляващите очакват 66 млн. лева да постъпят догодина от данък "лихва". Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов в началото на съвместното заседание на икономическата и на бюджетната комисии в парламента, на което се разглежда проектът за бюджет догодина.

Въпреки че намалението на данъка върху лихвите по срочните депозити от десет на сто на 8 на сто бе прието, след като бе изработен проектът за бюджета, Чобанов е заложил "по-консервативни" приходи от този данък. Финансовият министър допълни, че е "имал известни сигнали", че данъкът ще бъде намален.

„В проекта за бюджета за следващата година предвидените приходи от лихвите върху депозитите са в размер на 66 млн. лв. Имахме основания и някои сигнали да смятаме, че това ще се случи и заложихме доста по-консервативна прогноза за данъка от лихвите, която на практика съответства на тези 8 процента или дори ако сравним с текущото и очаквано изпълнение на данъка върху лихвите от тази година бихме могли при 8 процента директно екстраполиране от тази година да очакваме приходи от 68 млн. лв", каза финансист номер едно.

В проектозакона за данъка върху доходите на физическите лица финансовото министерство остави десетпроцентната ставка върху лихвите от срочните депозити, но депутатите я промениха в парламента. От догодина ставката ще е осем на сто, като с всяка следваща година ще намалява с две на сто до достигането на нулево равнище.

Представянето на бюджет 2014 от финансовия министър Петър Чобанов в комисии на НС чуйте в radio.dariknews.bg