Обвиненията към Богомил Манчев са абсурдни, твърди адвокатът му
Обвиненията към Богомил Манчев са абсурдни, твърди адвокатът му / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Адвокат Менков за обвиненията към Манчев
67078
Адвокат Менков за обвиненията към Манчев
Манчев: Добре познавам правата по търговските договори
Манчев: Опитвам се да пазя държавата от самата нея и ме наказват
  • Адвокат Менков за обвиненията към Манчев
  • Манчев: Добре познавам правата по търговските договори
  • Манчев: Опитвам се да пазя държавата от самата нея и ме наказват

Богомил Манчев ще обжалва налагането на парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи адвокатът му Менко Менков на извънредна пресконференция. Обжалването ще е на две основания. Първото е, че няма никакви обстоятелства, които да налагат необходимостта от предявяването на обвинение, а второто - че никога досега не се е налагала парична гаранция в толкова голям размер. Гаранцията трябва да се плати в едноседмичен срок.

От своя страна Богомил Манчев допълни, че той не е разпитван нито днес, нито при обискирането на офисите му. Зададен му е един-единствен въпрос - дали му е верен единният граждански номер. Според адвоката на Манчев Менко Менков не е ясно защо е записано, че клиентът му е разпитван, след като това реално не се е случило.

Адвокатът каза, че не познава прокурорът Емил Петров, подписал обвинението. Според Менков дори и следователката по делото не познава прокурора. Менков определи обвиненията към клиента му като "абсурдни".

„Кое е това неустановено място и коя е тази неустановена дата, на които господин Манчев заедно с господин Събин Събинов чрез даване на съвети са дали възможност и умишлено са улеснили директора на НЕК да извърши присвояване в чужда полза? Тъй като такова нещо не се е случило, деянието в което е обвинен господин Манчев не съществува в правния мир и не се е случило никога, очевидно е, че те са приели, че за тях този въпрос няма да бъде изследван, не се нуждае от изследване и са готови да повдигнат такова обвинение. Сами разбирате, че е абсурдно обвинение за престъпление, в което обвиненият в извършването на което не знае кога и къде го е извършил", каза Менков.

Обвиненията към Богомил Манчев са абсурдни твърди адвокатът му
netinfo


От своя страна Богомил Манчев бе категоричен, че решението за спирането на проекта АЕЦ „Белене", взето от кабинета на ГЕРБ, не прекратява автоматично договорните отношения с консултантите. След среща с представителите на настоящия кабинет и настоящия състав на Българския енергиен холдинг, е станало ясно, че в момента намерението на управляващите е да има „временно прекъсване" на договорните отношения.

„Народното събрание е задължило министъра да каже какво се случва, след като се прекратява договорът, защото всяко такова решение и издаване на заповед или писмо от съответния стопански ръководител носи вреда за съответната стопанска организация. Няма стопански ръководител, който ще напише такова писмо, което ще доведе до вреда... Защото това е едностранно решение, тъй като е взето на 29 март, когато са били валидни допълненията към договорите с Атомстройекспорт, едностранно стопанският ръководител да вземе решение, че ще нанесе вреда, без да му е разрешил висшестояща организация", каза Манчев. Той обясни, че има свой бизнес от години и много добре знае правата по търговските договори. Консултантът помоли трите правителства да погледнат как работят техните структури. Ако те не знаят как функционира държавата, да се направи ограмотителен курс, предложи Манчев. „Не може да пише на табелката „министър" само за да си мисли, че трябва да стои на този стол. Той трябва и да работи този човек, да разбира на всичкото отгоре", каза той.

Манчев бе категоричен, че със сигурност ще загубим арбитражното дело за „Белене", въпросът е с колко да намалим сумата, която трябва да платим. Като консултант той на няколко пъти заяви, че си е свършил работата много добре.

„Аз съм гражданин на държавата, а той представлява държавата. Има много голяма разлика. И най-тъжното е, че аз като гражданин на държавата пазя държавата от самата нея и те за това ме наказват естествено", коментира консултантът.

Още в началото на пресконференцията, Богомил Манчев обвини журналистите, че не са разбрали правилно обвинението му и вече в публичното пространство са се появили информации, които не отговарят на истината. След молба от журналист за пояснение, Манчев отговори, че въпросното пояснение той го дава вече един месец и не е редно да му се задават такива въпроси.

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Разпитът бе отложен, за да бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията, обясни тогава говорителят на СГП Зорница Таскова.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за проекта АЕЦ "Белене", тъй като и след спирането са плащани хиляди евро месечно за консултации, твърди прокуратурата. От своя страна Манчев е категоричен, че договорите са били валидни, а решенията на Министерският съвет и Народното събрание не означават спиране не договорите, тъй като двете държавни институции не са страна по тях.

Обвиненията към Богомил Манчев са абсурдни твърди адвокатът му
netinfo