Обсъждат замразяването на цените на тока, водата и парното
Обсъждат замразяването на цените на тока, водата и парното / снимкa: Sofia Photo Agency

Замразяването на цените на тока, водата и парното за период от 9 месеца ще бъде обсъдено на заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на което е поканен председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Правителството и социалните партньори продължават преговорите по антикризисните мерки, като днес ще бъдат разгледани предложения, свързани с доходите на домакинствата, трудовия пазар, данъчната и осигурителната системи.

Въпреки заявката на енергийния регулатор, че от 1-ви април ще бъде увеличена цената на природния газ и съответно на парното, правителството, бизнесът и синдикатите ще настояват за замразяването на цените на всички стоки и услуги, регулирани от държавата.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров: „Целият национален съвет е обединен под тази формула за девет месеца, т.е. до края на годината. Временна антикризисна мярка".

Сред другите мерки, които ще бъдат разгледани днес, са увеличаване на минималната работна заплата от 1-ви юли, отказ от увеличаване на здравната вноска и от намаляване на вноската за пенсия, създаване на механизъм, чрез който държавата да поеме част от ипотечния кредит на семейство с двама безработни и единствено жилище.

Тристранката ще решава и дали да увеличи някой от данъците. Синдикатите се обявиха против увеличаването на ДДС, докато работодателите допуснаха такава мярка, вместо повишаване на преките данъци.