Обсъждат проекта за закон за черноморското крайбрежие
Обсъждат проекта за закон за черноморското крайбрежие / netinfo

Островите трябва да влязат в обхвата на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Тази идея обсъждаха депутатите от комисията по местно самоуправление в парламента, която започна гласуването на второ четене на законопроекта. Според депутати, към островите в момента има огромен инвеститорски интерес.

Мъчително бавно и с дискутиране и на най-дребните подробности започна гласуването на законопроекта за черноморското крайбрежие. Сред най-спорните текстове беше опазването на горите и биоразнообразието в морския шелф. Това е въпрос на друг закон – за биологичното разнообразие и няма нужда да навлизаме в такива подробности, коментираха част от депутатите. Според други техни колеги свръх строителството по морето достатъчно е унищожило природата. Този закон е неморален и остарял, категоричен бе Христо Кирчев от ОДС. Той обясни, че крайбрежието вече е бетонирано и който е могъл е построил. С рестрикциите, които въвежда закона, ще се ограничат само дребните инвеститори, които досега нищо не са успели да построят, каза още опозиционният депутат.

Спорове предизвика и предложението на народния представител от НДСВ Борислав Владимиров, който предлага да се ограничи строителството в 15-километрова ивица навътре в брега. Предложението на Министерския съвет предвижда забрана за строеж само на 2 километра в брега и на 200 метра навътре във водата. Следващата седмица гласуването на текстовете ще продължи.