Община Цар Калоян е поискала 883 хил. лв. за възстановителни дейности
Община Цар Калоян е поискала 883 хил. лв. за възстановителни дейности / netinfo

883 хиляди лева е поискала община Цар Калоян за възстановителни дейности след опустошителното наводнение от началото на август. В тази сума обаче не са включени парите, необходими за ремонт на частните домове. Това каза вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем пред депутатите от комисията по бедствия и аварии.

Етем отчете действията на министерството при наводнението в град Цар Калоян от началото на август. Проверката на строителните специалисти в града, след като водата се е оттеглила, е установила че още 44 къщи трябва да бъдат съборени, тъй като са потенциално опасни. Климатичните промени, които засягат и България, налагат спешна актуализация на хидроложката карта на страната. Необходима е и промяна на законодателството, за да се реши проблемът със собствеността и отговорността по отношение на водните ресурси у нас. За водните ресурси в страната сега отговарят пет министерства, областните управители и кметовете на 265 общини. Ето какво още каза Емел Етем пред народните представители:

За мен това много сериозен проблем, който иска много сериозен анализ и съответно политическа воля абсолютно от всички политически субекти. Изключително важна е нова система за звуково оповестяване, модернизирана сиренна система, която да замени морално остарялата. Липсата охранителни канали около населените места, които навремето бяха едно от хидросъоръженията, които страшно много подпомагаха при такива големи води да не се заливат населените места, голяма част от тях се ликвидираха. Една част, които съществуват, определено не са поддържани, не са почиствани и са запълнени, а мисля, че това е една така превантивна мярка, която Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с общините трябва много адекватно да разгледа и да задължи да бъдат изградени такива канали.Това поне е първа мярка и не изискваща много ресурс.