Образуваха досъдебно производство срещу Ангел Семерджиев, проверяват имотите му
Образуваха досъдебно производство срещу Ангел Семерджиев, проверяват имотите му / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Разследването се води, за това че в периода 2009 - 2012 г., в качеството си на длъжностно лице Семерджиев е използвал своето служебно положение, за да набави противозаконна облага за „Про енерджи трейд" ООД. Става дума за лиценз за търговия с енергия, който дружеството е получил за срок от 10 години.

Националната агенция за приходите съвместно със Софийска градска прокуратура пък започва проверка на имущественото състояние на Ангел Семерджиев.
Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества. Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура.

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад.

В края на януари Семерджиев подаде оставка като шеф на енергйния регулатор по искане на премиера Бойко Борисов, като решението на министър-председателя бе мотивирано с наказателните процедури срещу страната ни заради третия европейски енергиен пакет. Семерджиев отхвърли обвиненията на ресорния министър Делян Добрев, че основната вина е на енергийния регулатор, тъй като той има срок до лятото, за да приеме четири наредби, свързани с либерализацията на пазара. Този срок е определен от Народното събрание и записан в съответните закони.