Оборотите на строителните фирми намаляват
Оборотите на строителните фирми намаляват / снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков съобщи, че изработеното от строителните фирмите е за над 1 млрд. лева за тази година, като сертифицираните платени разходи са към 260 млн. лева и то по оперативна програма "Околна среда", а по оперативна програма "Регионално развитие" - към 90 млн. лева.

Ние продължаваме работа, нито един обект не е спрял към момента, и тези над 300 млн. лева са глътка въздух, има още два милиарда лева за строителство по еврофондовете за усвояване до средата следващата година, отбеляза Бойков. По думите му, за строителния бизнес нещата стоят точно така тревожно, както и преди служебното правителство. По тази причина за бизнеса е от особена важност ангажиментът на новото правителство към "отпушване" на двете оперативни програми и след това - разплащане.

По данни на Камарата всяка втора фирма в България има просрочено задължение към друго дружество, което е и заради "замразените" плащания по оперативните програми. Близо 70 на сто от сделките между фирмите се плащат със закъснение, като има сериозно увеличение и на срока на разплащанията.

90 на сто от строителните фирми през полугодието на тази година регистрират значително намаление на оборотите, а над 15 на сто от малките компании са замразили дейността си. От бизнеса прогнозират, че тази година отново ще бъде тежка за строителите. Друг проблем за деловите среди е свързан с КТБ. Много строителни фирми по принцип оперират през КТБ, и в частност по линия на програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради. Фирмите, които работиха по тази програма няма как да си получат парите.