Обама предлага нови мерки за възстановяване на икономическата система в САЩ
Обама предлага нови мерки за възстановяване на икономическата система в САЩ / снимка: БГНЕС

Кандидатът на демократите за президент в САЩ Барак Обама ще предложи редица нови мерки за борба с икономическата криза, сред които временни данъчни кредити и теглене от пенсионни сметки без наказателна лихва, предаде Ройтерс. Обама ще представи в реч по-късно днес новите си икономически предложения. Част от нея беше представена предварително от неговия щаб.

Новите икономически предложения на Барак Обама биха стрували на федералния бюджет около 60 милиарда долара за следващите две години, уточни член на предизборния екип на Обама. Сред предложенията са временни данъчни кредити от 3000 долара за компании за всяко създадено от тях ново работно място в САЩ през следващите две години; теглене от някои пенсионни сметки без наказателна лихва; и 90-дневен мораториум на обявяването на ипотеки за просрочени за хора, които живеят в ипотекираните домове и полагат усилия да изплащат ипотеката си.

Обама призовава Управлението за федерален резерв (УФР) и финансовото министерство да създадат институция, която да отпуска заеми на щатските и общинските власти, по подобие на неотдавна предприетите от УФР мерки за инжектиране на свежи пари в дълговите пазари.