НЗОК има механизми да поеме дейностите, прехвърлени от здравното министерство
НЗОК има механизми да поеме дейностите, прехвърлени от здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЗОК има механизми да поеме дейностите, прехвърлени от здравното министерство
59796
НЗОК има механизми да поеме дейностите, прехвърлени от здравното министерство
  • НЗОК има механизми да поеме дейностите, прехвърлени от здравното министерство

Здравната каса има готови механизми, по които да плаща за дейностите, прехвърлени от здравното министерство, независимо че рамков договор няма да бъде подписан. За това увери управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. На извънредно заседание на здравната комисия в парламента ще бъдат разгледани промени в закона за здравето, които да позволят от 2013-та година Здравната каса да покрива ваксини, инвитро процедури и интензивни грижи. Промяната в закона за здравето се налага заради отказа на Българския лекарски съюз да подпише национален рамков договор за следващата година.

Цеков не отрече не отрече, че съсловната организация е в правото си да се откаже от този договор. Проблемът обаче бил в новите дейности, които трябва да се финансират и за да се направи това, трябва да се заобиколи съюзът. Здравният министър Десислава Атанасова уточни, че внасянето на законовите промени, които ще се разгледат днес, е било подкрепено и от редица пациентски организации. Различното тази година е, че инвитро процедури ще се правят само за здравноосигурени пациентки.

Относно ваксините – такива ще има за всички, тъй като децата са осигурени здравно от държавата.

Цеков допълни, че вследствие на неподписването на националния рамков договор от догодина няма как да се плащат договорените за първичен и вторичен преглед и за извънболнична помощ пари.