НС промени Закона за горите, опозицията отново видя лобизъм в поправките
НС промени Закона за горите, опозицията отново видя лобизъм в поправките / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС промени Закона за горите, опозицията отново видя лобизъм в поправките
55493
НС промени Закона за горите, опозицията отново видя лобизъм в поправките
  • НС промени Закона за горите, опозицията отново видя лобизъм в поправките

Старите лифтове на Витоша и в други природни паркове вече ще могат да се подменят с нови в сега съществуващите им граници. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за горите, облекчаващи режима за подмяна на ски съоръженията. Законът се гласува за втори път след серията протести в столицата и президентско вето, довели до ревизията му. Отпадна спорният текст, който предвиждаше всички лифтове - включително напълно нови, да получават право на строеж и терените за тях да не се изключват от горския фонд.

Предвижда се на лифтовете, строени до 1987 година, много от които досега нямат изяснен статут, да се учредява право на строеж за двадесет години. Така на тяхно място ще могат да се поставят нови, вероятно върху различни стъпки и станции от сегашните, но в същите просеки.

Опозицията отново определи поправките като неработещи, в които оставал привкус на лобизъм. Депутатът от левицата Георги Пирински отправи опозиционните критики към мнозинството: „Отново по познатия начин налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили. Направете го, но то ще е не само за ваша сметка, а и за сметка на ски спорта и хората в общините и няма да издържи".

Управляващите изтъкнаха, че поправките са плод на постигнат консенсус с екозащитниците.„Практически режимът остава рестриктивен - нови писти и лифтове ще се изграждат с промяна на предназначението", каза шефката на земеделската комисия в НС Десислава Танева от ГЕРБ. По думите й това, което е допуснато, е правото съществуващи лифтове и съоръжения да се подменят и модернизират.