Няма пречка да се възобновят преговорите за „Белене, заявиха от Росатом
Няма пречка да се възобновят преговорите за „Белене, заявиха от Росатом / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Преговорите по проекта за АЕЦ "Белене" могат да бъдат възобновени, въпреки съдебния иск на "Атомстройекспорт" към българската НЕК.

Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.

"Не трябва да се обвързват юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен. Юристите, наети от „Атомстройекспорт" и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд", заяви представителят на държавната корпорация.

"Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива. Арбитражният процес има свой график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване по проекта АЕЦ "Белене", подчерта Новиков.

"Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014. В този смисъл има много възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако „Атомстройекспорт и НЕК се споразумеят", добави говорителят на "Росатом".

По-рано днес "Атомстройекспорт" внесе материалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж в съответствие с актуализирания график на арбитража.

НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора, допълва БГНЕС.