Нобелов лауреат: Гръцкият сценарий може да се повтори
Нобелов лауреат: Гръцкият сценарий може да се повтори / снимка: БГНЕС

Случващото се в Гърция може скоро да се повтори и в други страни, счита нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

Хърсев: Няма спасение в „третия пакет" за Гърция, а временна стабилизация

"Гърция стана арена на битка между идеите и финансовата власт. За съжаление, днес гърците са длъжни да си имат работа с Тройката кредитори, чийто трети меморандум увеличава неравенството и е насочен против бедните", заяви Стиглиц на симпозиум на остров Корфу, организиран от фондацията на Андреас Папандреу.

Жителите на гръцките острови са изгубили надежда на фона на кризата

Нобелистът, известен с левите си разбирания, който бе почетен гост на форума, отбеляза, че подобна битка - между големия капитал и обикновените хора - се води понастоящем и в родината му САЩ. "Когато стана рекапитализацията на банките след краха на Lehman Brothers, говорех, че това е шанс да бъде взета под контрол банковата система, за да се пресече експлоатацията на банките. Но Обама каза: "Не! Трябва да спасим банките, за да могат те да ги вършат каквито са ги вършили досега", обяснява Стиглиц.

Не казвайте на готвача в Гърция, че сте германци

"Все пак налице са все по-големи усилия. Върви борба с цел промяна в икономическата политика, за повече справедливост при разпределението на благата и против правилата, увеличаващи несправедливостта. Тъкмо такава битка се води днес в Гърция. Но за жалост, случващото се тук е предпоставка да се случи същото и на друго място", коментира той.

Източник: БГНЕС