Негативни ли ще са ефектите от Брекзит за българската енергетиката?
Негативни ли ще са ефектите от Брекзит за българската енергетиката? / Guliver/Getty Images

Според Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) ефектите от Брекзит за българската енергетиката ще са по-скоро негативни, отколкото позитивни.

Председателят на БЕМФ Иван Хиновски заяви, че един от негативните ефекти ще е свързан със забавянето и затрудняването на всички бъдещи ядрени проекти в ЕС, защото основният им двигател е била Великобритания.

Какви ще са последиците за бюджета на ЕС след Брекзит?

Брекзит ще усложни възможността на държавните енергийни дружества да си осигурят изгоден финансов ресурс, за да преодоляват натрупаните затруднения, заради поскъпването на кредитите във връзка с понижения кредитен рейтинг на Великобритания и на ЕС.

Поскъпването на кредитния ресурс ще рефлектира особено върху недостига на средства за подобрява на състоянието на критичната енергийна инфраструктура, за което се предлага да се помисли за създаване на специален фонд за инвестиции, който да се попълва и от средства от пенсионни и застрахователни дружества, и грантове.

С излизането на Великобритания от ЕС общността губи нетен вносител с около 14 млрд. евро, което ще доведе до преосмисляне на европейските донорски програми, смятат от организацията.

И след Брекзита британските инвестиции в България ще се запазят

Според енергийните експерти в турбулентна среда интересът към инвестиции, в това число и енергетиката, рязко намалява.

Същевременно обаче те посочиха, че България разполага с актив, който може да се окаже високоликвиден, визирайки поръчаното оборудване по проекта АЕЦ "Белене". По експертни оценки пазарната цена на това оборудване сега е двойна, като тя може да варира от цената за скрап до двойната цена, което ще зависи от начина, по който оборудването бъде изтъргувано.

Друг аспект, свързан с Брекзит, който те откроиха, е наблюдаваната промяна в политиката на ЕС за разширение в посока Западни Балкани и " ухажването на Украйна" за достъп на евтин ток. Тези процеси би трябвало да се използват от България за лансиране на идеята освен газов, в страната да има и електроенергиен хъб.

Източник: БТА