пари
пари / netinfo
Трябва да се намери дълготрайно решение на проблема с персонала в туризма, каза в Бургас служебният министър на туризма Стела Балтова.

Служебният министър на туризма Стела Балтова
БГНЕС, архив

"Екипът на министерството счита, че определено има недостиг на персонал, който да осигури правилното позициониране на туристическия продукт", каза тя. Според нея няма достатъчно социално и икономическо признание чрез равнището на заплащането и това обикновено не мотивира квалифицираните хора да останат в сектора. Стела Балтова информира, че е провела среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, с когото е обсъдена темата за специалистите в сектора.

Проучване "таен клиент" разкри проблемите в туроператорските фирми у нас

Сектор туризъм осигурява 92 500 работни места в България, като директният принос е 3.1%. Общата заетост достига 11.2 на сто, което е почти колкото и делът на сектор туризъм в БВП на страната. Анализите, направени от Министерството на туризма, показват, че трябва да бъде обособена нова категория персонал, а именно "контактуващ персонал".

България очаква рекорден брой туристи през лятото
 
Министър Балтова каза, че трябва да се работи много в посока обучението и задържането на специалистите, защото в момента България е в особен процес на "инвестиране в създаване на кадри" и "кражбата" на готови специалисти. Затова обучението по туризъм трябва да се превърне в основна грижа.
 
БТА