Не трябва всички да спонсорират топлото в няколко града чрез тока, смята Куюмджиев
Не трябва всички да спонсорират топлото в няколко града чрез тока, смята Куюмджиев / снимка: Sofia Photo Agency
Не трябва всички да спонсорират топлото в няколко града чрез тока, смята Куюмджиев
72833
Не трябва всички да спонсорират топлото в няколко града чрез тока, смята Куюмджиев
  • Не трябва всички да спонсорират топлото в няколко града чрез тока, смята Куюмджиев

Трябва да бъде прекратена практиката всички да плащат скъп ток заради парното в няколко български града. Това заяви в интервю за Дарик депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. По думите му мерките за задържане на цената на тока идват "случайно" точно вечерта преди гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който бе поискан заради провал в сферата на енергетиката. Куюмджиев е сигурен, че кабинетът ще оцелее в петък, но не изключи необходимостта от персонални промени, които да не се ограничат единствено в отиването на екоминистъра Искра Михайлова в Брюксел.

В момента съществува голямо неравновесие в цялата система, а именно - че по-голяма част от българите спонсорират по-ниската цена на топлата вода и парното в градовете, където има топлофикации, каза Куюмджиев. Той изрази мнението, че е нормално тази кроссубсидия да се намали и да се върви към все по-пазарна цена на топлата вода и парното.

Така според Куюмджиев е нормално да се повиши цената на топлото в съответните градове, но да се запази цената на тока за всички домакинства и да се намали тежестта върху всички българи за това, че в София, Варна и Пловдив има парно.

На въпрос трябва ли да търсим логика в това ДЕКВР да оповести намеренията си за поскъпване на топлоенергията точно преди гласуването на вота на недоверие в петък, Куюмджиев обясни, че това би било спекулация, тъй като в енергийния регулатор се придържат към процедура. При нея от 30 май тече едномесечен срок, в който всички участници в енергийната система да се запознаят с предложенията на комисията за новия регулаторен период, започващ на 1 юли. Всички нови цени трябва да бъдат обявени до 30 юни, за да може от началото на юли да започне новият регулаторен период. Спазва се процедурата по закон, а не се търси пиар ефект, категоричен е Куюмджиев. Той отдаде съвпадението на оповестяването на предложенията на ДКЕВР с предстоящото гласуване на вота на недоверие на случайността.

Куюмджиев прогнозира, че вотът на недоверие ще е неуспешен. Представителят на БСП увери, че правителството ще получи подкрепата на левицата и допусна с голяма степен на вероятност, че това ще направят и от ДПС. Доколкото усещам и колегите от Атака нямат намерение точно утре да свалят кабинета, така че не би трябвало да има сътресения или изненади, категоричен е Куюмджиев.