Не предвиждат падане на цените на жилищата в Пловдивско
Не предвиждат падане на цените на жилищата в Пловдивско / netinfo

Световната финансова криза, която доведе до затягане на режима на кредитиране и в България и до вдигане на банковите лихви, няма да намали цените на жилищните имоти в региона. Това прогнозира в предаването „Дарик кафе” председателят на Гилдията на строителните предприемачи Пламен Сапунов.

Според него максимум 10-15 на сто от фирмите, които изграждат кооперации в Пловдив, ще са принудени да продават бързо и на по-ниски цени, за да си осигурят оборотни средства. Повечето от тях са регистрирани в последните година-две, разчитат само на кредитен ресурс и са оперирали само в благоприятна кредитна среда, уточни Сапунов. Фалити обаче няма да има, ефектът ще е забавяне на темповете на строителството за 4-5 месеца, прогнозира председателят на Гилдията на строителните предприемачи в Пловдив.

Той призна, че от пазара ще се оттеглят около 30% от потенциалните купувачи на жилища. Толкова са онези, които разчитат изцяло на банкови заеми за сделките. Според строителния предприемач обаче и този фактор няма да доведе до падане на цените, а само до по-дълго изчакване. Негови колеги добавиха, че вече се наблюдава свиване на продажбите „на зелено” и тази тенденция ще се очертава все по-ясно заради по-голямата предпазливост на купувачите и нежеланието им да рискуват в нестабилна финансова среда.