НАП събира неправомерно данък върху авансово платени лихви
НАП събира неправомерно данък върху авансово платени лихви / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НАП събира неправомерно данък върху авансово платени лихви
63672
НАП събира неправомерно данък върху авансово платени лихви
  • НАП събира неправомерно данък върху авансово платени лихви

Неправомерно се облагат авансово платените през миналата година лихви по срочни депозити, чиито падеж е през 2013 г. Това се казва в становище на правния отдел на Министерския съвет, дадено във връзка с конституционната жалба на омбудсмана Константин Пенчев. Пред Дарик Пенчев определи становището като „добро за гражданите", но изрази несъгласие с юристите в администрацията на кабинета, според които тестовете в закона не противоречат на Конституцията.

Законовият текст, с който се облагат лихвите по срочните депозити, влиза в сила от началото на тази година. В него е указано, че ако депозитът е с авансово изплащане на лихвата, облагането се извършва на падежа, т.е. в края на договора. Така, ако един човек е сложил парите си на депозит с авансово изплащане на лихвата през декември миналата година, ще му бъде наложен данък, защото договорът му свършва тази година. Пред Дарик Константин Пенчев заяви, че има множество жалби по този казус, затова е атакувал текстовете пред Конституционния съд. Тезата на правния отдел на Министерския съвет на практика потвърждава, че има неправомерно събиране на данък върху лихви, но не и че текстовете са противоконстиуционни.

„Удовлетворен съм от това становище, защото се надявам при това вече правно аргументирано становище на Министерския съвет агенцията по приходите да не си позволява да облага повече авансово получени лихви, тоест хората да спечелят и да не бъдат обложени, защото дори КС да приеме моите аргументи в искането и да обяви тази алинея за противоконституционна, то това решение действа три дни след обнародването му тоест събраните пари дотогава няма да бъдат върнати на хората", каза Пенчев. По думите му с това становище на Министерския съвет се намаляват щетите от тази противоконституционна според него разпоредба.

Пенчев бе категоричен, че ако има воля от страна на управляващите, може и вече взетите пари да бъдат върнати на хората. По-важното е какво следва оттук нататък. Той се надява оттук нататък да не се събира този данък с оглед становището на Министерския съвет, който е шапка на НАП - тя е към финансовото министерство, и според него чиновниците там трябва да се съобразят с това становище на МС.

От Националната агенция за приходите отказаха всякакъв коментар, въпреки че според правния отдел на Министерския съвет проблемът е именно в прилаганата от тях разпоредба, а не в самите законови текстове.