НАП-Кърджали проверява над 1300 фирми, забравили да подадат отчети
НАП-Кърджали проверява над 1300 фирми, забравили да подадат отчети / Sofia Photo Agency, архив

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на фирмите юридически лица, които не са обявили към момента своите годишни финансови отчети в Търговския регистър, съобщиха от офиса на приходната администрация в Кърджали.

Задължените лица трябваше да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър годишен финансов отчет (ГФО) за 2015 г.в края на юни 2016 г. След срока от офиса на НАП в Кърджали изпратиха над 1300 покани до представителите на юридическите лица от региона, които са пропуснали да изпълнят това си задължение.

От приходната администрация в Кърджали напомнят, че задължение да публикуват годишни финансови отчети в Търговския регистър са всички търговци различни от ЕТ; регистрирани преди 1.11.2015 г.;  търговците не са заличени към 30.06.2016 г.; не са регистрирани с входяща регистрация "Служебна пререгистрация по УАС" от номенклатурата на търговския регистър.

От НАП съобщиха още, че в закона са предвидени нови, по-високи санкции за лицата, които имат задължение, но не са публикували годишния си финансов отчет. За ръководителя на предприятието - глоба от 200 лв. до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5% от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет.