Намаляват цената на газа с 9,8% от 1 януари, парното поевтинява с между 3 и 7%
Намаляват цената на газа с 9,8% от 1 януари, парното поевтинява с между 3 и 7% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Намаляват цената на газа с 9,8% от 1 януари, парното поевтинява с между 3 и 7%
59893
Намаляват цената на газа с 9,8% от 1 януари, парното поевтинява с между 3 и 7%
  • Намаляват цената на газа с 9,8% от 1 януари, парното поевтинява с между 3 и 7%

С 9,8 на сто ще се понижи цената на газа от 1 януари 2013 година. Това каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Стойността на синьото гориво беше дискутирана на обществено обсъждане. Вследствие на поевтиняването на газа цената на парното ще се понижи с между 3 и 7 на сто. Най-голям ще бъде спадът в София, а най-малък - във Велико Търново.

Енергийният регулатор е редуцирал с половин процент исканата от „Булгаргаз" надценка за цената на газа, като така намалението за крайния потребител става по-голямо, каза Семерджиев. „По-благоприятен за потребителите валутен курс ще използваме и ще намалим надбавката, която им даваме, за да покриваме техните разходи", каза Семерджиев.

Димитър Гогов обясни, че въпросният половин процент разлика означава между 3,5 и 4 млн. лв. по-малко приходи. Според Гогов би трябвало, ако всичко е нормално между 5,5 и 6 млн. лева да се намали недовзетият приход ан доставчика. Той добави, че недовзетият приход според компанията е около 200 млн., а не както твърдят от ДКЕВР около 160 млн. лева.

По време на обсъждането стана ясно, че някои топлофикации ще имат огромни затруднения след подписването на новите договори с „Бугларгаз" . Шефът на дружеството в Перник обясни как ще бъде засегната топлофикацията, въпреки че работи на въглища.

Гогов заяви, че не е проблем за доставичка, ако не подпишат договор с някоя топлификациите.

Шефът на Булгаргаз предупреди, че има опасност „Топлофикация Плевен" да остане без доставки на газ заради задълженията към обществения доставчик. Той подчерта, че топлофикацията в Плевен купува топлофикацията в Русе за 27 млн. евро, а в същото време тя и другите две от групата дължат на обществения доставчик 20 млн. лв.

Шефът на топлофикацията в Плевен заяви, че задълженията им ще възлизат на 4 млн. към края на декември, а дружеството в Русе е купено на кредит.