Над 7000 фирми са защитили с патент своите марки през 2007-а
Над 7000 фирми са защитили с патент своите марки през 2007-а / netinfo

Над 7000 български фирми са защитили с патент своите марки през миналата година, а около 400 са получили признаване на търговската си марка на територията на Европейския съюз. Това съобщи за Дарик радио Добринка Добрева, директор на дирекция „Марки и географски означения” в Патентното ведомство.

За да се получи правото за действие на марката на територията на общността, е необходимо да се подаде заявление пред европейската патентна администрация (OHIМ), ако това бъде направено през Интернет, може да са ползва 25 процента отстъпка от цената.

Запазването на марка за територията на страната ни струва на една фирма 540 лева, а за европейския пазар – около 1600 евро. Компаниите, които са направили това, имат права за ползване на тази марка в продължение на 10 години. Днес в София се проведе дискусия за защитата на търговските марки. Сред организаторите на семинара бе и собственикът на «Солид 55» Иван Аков. Според него у нас «куца» практическото прилагане на законите, които гарантират правата на дружествата върху разработените от тях марки. Ето какво каза още Иван Аков за Дарик:

Може би е липса на конкретни нормативни актове, които са добрата практика, прецеденти. Те тепърва се появяват такива прецеденти, което е нормално, защото фирмите за 18 години – след 1990 година, понатрупаха вече ползи от търговските марки и вече не само се дразнят, а и търпят доста големи щети от такива имитации. Ние за това предизвикваме една такава дискусия, защото това не е само наш проблем и тепърва ще стои като проблем. Колкото по-бързо се изчисти като процедура и по-лесно фирмите могат индивидуално да си ги защитават правата, те има възможност да ги защитават, трябва просто да се разчисти пътят, как да става по-лесно това нещо.

Кое е по-често срещаното явление – кражбата и абсолютно дублиране на име или просто имитация на продукт и на марка?

Мисля, че по-безболезнено продукция се копира. С марката малко по-сложно и по-голяма смелост трябва да имаш и да си по-нахален, защото все пак е по-близко, че могат да започнат съдебни процедури срещу теб, колкото и да са трудни в България.