МВФ дава $16,5 млрд. заем на Украйна
МВФ дава $16,5 млрд. заем на Украйна / БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) отпуска заем от 16,5 милиарда долара на Украйна, с условие тя да приеме икономически спасителен план, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Мисия на МВФ и украинските власти постигнаха споразумение, което трябва да бъде одобрено от ръководството и изпълнителния съвет на МВФ, за икономическа програма, подкрепена от заем в размер на 16,5 милиарда долара", се казва в изявление на генералния директор на МВФ Доминик Строс-Кан.

Той уточни, че изпълнителният комитет на МВФ ще се произнесе след одобряване на законодателни промени за украинските банки. Съобщението за заема идва в момент, когато Украйна е изправена пред кредитна криза и спад в цените на стоманата, а е възможно през декември да се произведат предсрочни парламентарни избори.

Заемът се отпуска в рамките на стенд-бай споразумение от 24 месеца. Тази процедура позволява на страна-членка на Фонда да ползва общите му ресурси за справяне с временен дисбаланс във финансите й.

Строс-Кан уточни, че сумата на заема се равнява на 800 процента от квотата на Украйна в МВФ. Всяка страна от Фонда има квота, която се изчислява въз основа на значението й в световната икономика и определя колко пари може да вземе назаем. Обикновено страните може да теглят до 300 процента от квотата си.

"Измеренията на програмата (за икономическо стабилизиране на Украйна) оправдава високото ниво на достъп" (до средства на Фонда), заяви Строс-Кан. /БТА/