/ Thinkstock/Getty Images
През септември мобилните екипи на НОИ отново ще помагат на хората да изберат по-благоприятния за тях вариант за изчисляване на пенсията им за стаж и възраст, по старата методика с трите най-добри осигурителни години или по новата, влязла в сила от началото на годината. Това съобщиха от института, като уточниха, че графиците за посещенията на екипите в отделните общини ще бъдат оповестени до края на този месец в поделенията на НОИ. Около 52 хиляди души са подали заявления за пенсиониране от 1-ви януари тази година, а над 2200 българи, които са подали документите си до началото на май или им е била отпусната пенсия в този период, са поискали преизчисляване по старата методика.

Над 2 млн. пенсионери с по-високи пенсии от юли
 
След спешните законодателни промени, които дават право на избор на новите пенсионери по коя формула да бъде изчислена пенсията им, но само до края на 2022-ра година, през май от НОИ започнаха кампания за консултиране на хората относно вариантите за изчисляване на индивидуалния им коефициент.
 
През този месец над 1500 души са потърсили съвет от мобилните екипи на института, които са обикаляли по-малките общини, а на място в поделенията на НОИ консултациите се извършват постоянно.

Как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им?
 
За да бъде консултиран един човек, той трябва да предостави на служителите информация за общата продължителност на стажа си до края на 1996-та година, както и документ за заплатата, върху която са му внасяни осигуровки за три последователни години от последните 15 години стаж преди началото на 97-ма година.

НОИ ще преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери
 
На 7 май започна подаването на нов вид заявление за отпускане на пенсия, в което човек може да посочи по коя методика да му бъде изчислена пенсията.
 
Хората, които са подали документи преди началото на май, могат да поискат преизчисление и избор на по-изгодния вариант в срок до 7-ми ноември.