Министър Петкова: Възможно е цените на тока да паднат
Министър Петкова: Възможно е цените на тока да паднат / БГНЕС, архив

Възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като виждаме, че цената на природния газ спада. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че в момента колегите от КЕВР работят и се правят съответните модели и изчисления.

"Очакваното намаление е малко над 20%. Това е основната причина, което би дало възможност на КЕВР да понижи цената на еектирческата енергия, но трябва да се направят доста анализи и изчисления, докато се вземе правилното решение", заяви Петкова.

„Булгаргаз" прогнозира около 21% по-ниска цена на природния газ от април

"Понижаването на цените би повлияло ТЕЦ-овете, които работят на газ. Електрическата енергия, които те произвеждат, е нормално да понижи своята цена, тъй като основният компонент - природният газ, бележи тенденция на намаление. Но едва когато КЕВР излезе със своето решение, ще разберем с точност за кого ще бъде това намаление", разясни министърът.

Тя коментира и работата на Българската независима енергийна борса, която според нея работи успешно повече от месец с реални сделки в реално време.

"Цената на Българската независима електроенергийна борса не се различава от цената на борсите в региона. Това се дължи на спад в търсенето на ел. енергия, което е продиктувано от липсата на такова голямо потребление. Нашата борса работи в рамките и параметрите на пазара. Това, което покаже пазарът като търсене и съответно като предлагане на ел. енергия - това е основанието и цената да бъде такава", подчерта Теменужка Петкова.

Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят

"Скоро ще станем свидетели на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар. Към настоящия момент плащаме цена, съгласно регулираната цена от КЕВР и цената на борсата няма как да окаже пряко влияние на цената на ел. енергия за битовите потребители", допълни министърът.

Теменужка Петкова успокои и лицата от уязвимите групи, че ще продължат да плащат ел. енергия при по-благоприятни условия от останалите потребители. В момента се правят анализи, за да се прецени групата на тези лица. В момента Законът за социално подпомагане покрива 274 000 души. Броят им се очаква да се повиши при либерализацията.