/ БГНЕС, архив
До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов.
 
Нови изисквания за храните, вече ще пише колко точно месо има в колбасите

"Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", обясни пред бТВ Порожанов. Той добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново - от преди няколко години.

Догодина ще има европейски регламент срещу двойния стандарт при храните

"Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти", допълни той. "Това нещо ще го разработим, трябва да го съгласуваме с Европейската комисия, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин", каза министърът.
 
Какви са разликите в цените и етикетите у нас и Европа?

Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. "Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен", увери той.