/ ThinkStock/Getty Images
Във връзка с инициативата за извършване на проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двоен стандарт при храните експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария.

Казусът с двойния стандарт при храните стигна до Европа


Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти. Този път проверката акцентира на подробен сравнителен анализ на етикетите, както и финансово сравнение за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики, а съставките са идентични, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“.

И Чехия се оплака от двоен стандарт при храните

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща,  или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.