/ Thinkstock/Getty Images
Чехия ще увеличи натиска си над ЕС да контролира стандартите на храните, след като нови тестове разкриха съществени разлики в качеството на съставки, използвани от многонационални компании в хранителни продукти в страната и в западните й съседки, предаде Ройтерс.

Казусът с двойния стандарт при храните у нас стигна до Европа

Министърът на земеделието Мариан Юречка съобщи, че тестове, извършени от неговото министерство и Университета по химия и технология показват, че хранителни продукти в чешките супермаркети често пъти съдържат по-малки количества от основните съставки, отколкото продаваната в Германия тяхна версия, например замразени рибни пръчици с по-малко риба.

"Двойните стандарти" в храните се превърнаха в чувствителна тема за източните членки на ЕС. Чехия, Словакия, Унгария и Полша ги приемат като знак, че те са със статут на "втора класа" спрямо западните членки на съюза, отбелязва Ройтерс. Тези страни настояват Европейската комисия да забрани на компаниите да ползват по-нискокачествени съставки в продавани на тяхна територия хранителни продукти. България също се оплака от тази практика.

Двойният стандарт на европейските производители е стоков расизъм

През февруари Юречка заяви, че на чехите им е омръзнало да са "боклуджийската кофа" на Европа. Днес той съобщи на пресконференция, че ще представи резултатите от тестовете на среща на земеделските министри на ЕС следващата седмица, за да докаже, че "проблемът съществува". Целта е да се прокара закон за уеднаквени стандарти на храните. "Чехия и другите потребители в ЕС заслужават да получават същото качество продукти", каза той.

Компаниите се аргументират, че се съобразяват с местните вкусове, като използват различни комбинации от съставки. Тази практика е законна в ЕС, стига съставките да са обявени. Като цяло храните в Чехия са около 25% по-евтини, отколкото в Германия, сочат данни на Евростат. Много чехи обаче редовно пресичат границата и пазаруват в Германия или Австрия, отбелязва Ройтерс.
 
БТА