Румен Порожанов
Румен Порожанов / БГНЕС
Еврокомисарят по правосъдие и потребителите Вера Йоурова вече работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа, заяви пред членовете на ресорната комисия министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Той припомни, че има двоен стандарт в около 20% от изследваните от министерството храни в контекста на това, че в съдържанието на описано на етикетите в Западна Европа и в българската верига има различни съставки. „Това беше установено при 7 от 37 изследвани продукта. Продължихме с анализите за съответствието на продукта и това, което е обявено на етикета. Има отклонения в химико-физичния анализ на тези храни, но са в рамките на допустимото”, поясни Порожанов.

Румен Порожанов
БГНЕС

Той уточни, че на Съвета на министрите, който ще се проведе този месец, словашкият министър ще внесе декларация, която обобщава информацията и от другите страни-членки, защото това са нелоялни търговски практики.

Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад

„Комисарят за потребителите вече работи по казуса. На заседанието на министрите ще представим и нашата констатация. В нея се включва и това, че от половината от продуктите, закупени на българския пазар, има по-високи цени, като за детските храни са значително по-високи - от 90-100%. Говорим за много фрапантни разлики”, посочи земеделският министър.
Той уточни, че и по линия на омбудсмана Мая Манолова е направена кореспонденция с европейския омбудсман.

Опаковката същата, а съдържанието - не

„Може би ще направим още една проба, за да видим дали това е било инцидент или има практика едни и същи храни да бъдат продавани по-скъпо на българския пазар. Темата трябва да се обсъди на европейско ниво за търсене на единен подход за качеството на едни и същи продукти за европейския пазар”, категоричен бе Румен Порожанов.
 
БГНЕС