Кръстина Таскова
Кръстина Таскова / netinfo
Народният представител на ВОЛЯ от Старозагорски избирателен район Кръстина Таскова отправи питане към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, което засяга качеството на вносните храни на българския пазар.

Категоричната позиция на ВОЛЯ  е,  че българският потребител трябва да има достъп до висококачествени храни и продукти  и също така пълна информация с какво точно се храни и какво ни предлагат хранителните вериги. 

„Обществена тайна е, че много от чуждестранните стоки на нашия пазар имат нискокачествени съставки. Членството в Европейския съюз даде право на българските граждани да пътуват свободно и всеки може да сравнява едни и същи продукти на пазара в Берлин, Париж, Лондон, например, и в София. Ние от Воля сме против дискриминацията на гражданите от различните страни  членки, тъй като правата са ни равни. За нас  предлагането на нискокачествени хранителни продукти е стоков расизъм”.

Кръстина Таскова постави въпроса за сертифицираните лаборатории за контрол на храните –дали техният брой е достатъчен и с каква ефективност работят. По информация на депутатката, пробите от България се изпращат в чужди лаборатории, което изисква по-големи разходи на държавата и забавя процеса по контрола. Кръстина Таскова настоя да се изнася публично информацията за санкционирани вериги за продажбата на нискокачествени хранителни продукти на българския пазар. Министър Порожанов изреди серия от институции, които отговарят за качеството, но не се ангажира с конкретен отговор за тяхната ефективност.

„Всички ние сме потребители на тези стоки и в този смисъл потенциални потърпевши от ниското им качество. Ние от ВОЛЯ смятаме, че трябва да се вземат мерки хранителните вериги да предлагат и по – голям процент качествени български стоки. Да не говорим, че при една разумна и прагматична земеделска политика, България не само няма да внася некачествени храни, а точно обратното – ще произвеждаме и ще бъдем конкурентни на европейския пазар“, коментира Таскова. Тя подчерта, че природата щедро е надарила нашата родина и само от политиците зависи да създадат такива условия, че да не виждаме пустеещи земи, а българските производители за работят спокойно и да усещат грижата за тях от страна на държавата”.