/ БГНЕС, архив
"Воля" обмисля пълен мажоритарен вот, но при запазване на сегашния закон и райониране.

Промените ще бъдат внесени при обсъждането на законопроекта на ГЕРБ, с който се предлага сто процента мажоритарни парламентарни избори в два тура. Това съобщи в Народното събрание лидерът на партията Веселин Марешки, като подчерта, че идеята е максимално прагматична и ще даде възможност на мажоритарни фигури да влизат в НС, а не такива, които се крият в партийните листи.
 
ГЕРБ внесе мажоритарния вот в парламента, предлага партийната субсидия да стане 1 лев

Обмисляните предложения предвиждат да няма гласове за листи, въпреки че партиите ще могат да правят такива, но ще се гласува само с преференция за отделните кандидати в тях.
 
ДПС може да подкрепи ГЕРБ за пълен мажоритарен вот?

Отделно във вота ще могат да участват и независими претенденти за депутати. "На първия тур чрез преференции се подреждат кандидатите от всички партии в една редичка според броя на получените гласове и първите (броят се определя допълнително) отиват на втори тур, като за НС се класират толкова, колкото са мандатите от съответния район.
 
Във Варна, например, обясни Марешки, има 15 мандата. Първите 30 от тези, които са се кандидатирали, отиват на втория кръг и след това вече първите 15 стават народни представители от Варненския избирателен район.