Засилено е и търсенето на всякакво ново политическо съдържание
Засилено е и търсенето на всякакво ново политическо съдържание / БГНЕС, архив
ГЕРБ внесоха предложения за промени, свързани с резултатите от референдума за изборните правила. Сред предложенията е партийната субсидия да стане 1 лев на глас. "По отношение на мажоритарния вот сме развили уредбата за провеждане на пълен мажоритарен избор на два тура с пълно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни избирателни района", обясни Данаил Кирилов.

Законопроектът за мажоритарната система влиза в парламента
 
Предвижда се в районите на има избирателни комисии, които да се състоят от 13 души. "За правото на избор на българите в чужбина сме предвидили извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните избиратели извън страната. Този процес ще даде възможност да се направи първа стъпка за изработката на избирателен списък на българите в чужбина", посочи Кирилов.

Мая Манолова: Субсидиите разсейват партиите по въпроса с референдума
 
Сред предложенията е гласовете на нашенците в чужбина да се отнесат към тяхното последно постоянно местоживеене в България. Гласуването зад граница ще бъде електронно-чрез машини в избирателните секции или дистанционно.