Омбудманът Мая Манолова
Омбудманът Мая Манолова / БГНЕС
"Това, което трябва да се случи по закон, е в двумесечен срок след референдума за изборните правила, Народното събрание да обсъди резултатите от допитването. Виждаме обаче, че се занимават с какво ли не, но не и този въпрос", коментира пред bTV омбудсманът Мая Манолова.

Законопроектът за мажоритарната система влиза в парламента

Единият от въпросите е свързан с партийната субсидия, а всички парламентарни групи се разсейват. Всички субсидии са 32 млн. лв. плюс 6 млн. лв. представителни разходи, част от които отново отиват към партиите и парламентарните групи”, посочи Манолова и подчерта, че на референдума хората ясно са заявили, че не желаят тези пари да отиват за партийна дейност.

Каракачанов: Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм

По думите й районирането на страната в отделни едномандатни избирателни райони е по-скоро част от „технически подробности”, но тя е внесла законопроект с избирателни райони и за българите в чужбина. Манолова призова окончателното разпределяне на избирателните райони да се направи възможно най-публично в парламента, а по свързаните с референдума законопроекти да се направи поименно гласуване.